Mi a Szabadiskola Home projekt?

A Szabadiksola Home projekt a Goethe Institut és a Norvég Civil Alap támogatásával létrejött pedagógiai program, a Krétakör Szabadiskolájának második évfolyama, ahol középiskolás diákok politikai, társadalmi kérdésekkel foglalkozhatnak.

A program magyar részében egy miskolci és egy budapesti diákcsoport dolgozott három hónapon keresztül.

Home Budapest:

A Szabadiskola Home budapesti kurzusán 11 gimnazista vett részt, akik Tóth Ridovics Máté (szakmai vezető) és Juhász Bálint (Szabadiskola vezető) mentorálásával a lakhatási szegénység kérdéskörét vizsgálták. A diákok feladata volt, hogy a témához kapcsolódó kutatómunkán, prezentációk készítésén és kutatókkal, hajléktalan aktivistákkal való közös munkán keresztül elmélyedjenek a témában, majd egy gerillakampányt hozzanak létre a városban a hajléktalanság témakörével kapcsolatban. A diákok folyamatos végzett tervezési feladatokon keresztül a mentorokkal közösen találták ki a kampány minden elemét, köztük a fotókat is, amiket aztán Tóth Ridovics Máté készített el. A koncepciót a megvalósítás előtt prezentálták a korábban előadásokat tartó érintetteknek is, akik véleményezték az ötleteket, sokan közülük pedig vállalták, hogy mnodellként is részt vesznek a folyamatban.

Végül 97 plakát készült el és került ki az utcákra, a diákok pedig egy a Krétakör által szervezett pedagógiai konferencián számoltak be a tapasztalataikról.

Résztvevő diákok:  Hermányi Mariann, Schultz Nóra, Teleki Emma, Cseh Róza, Imre Gergő, Mályi Bori, Madar Netti, Lukács Péter, Kasza-Árpási Miksa, Kocsis Mária, Pável Réka